♥
Syrlig hallonmousse med vitchokladpanacotta
Nu har jag jobbat klart för denna veckan och sitter på tåget till Halmstad till min sambo som har varit där sen i fredags,ska bli mysigt!
Tänkte passa på att blogga lite nu på tåget eftersom jag känner att jag ligger lite efter på den fronten!
För ett tag sen när jag var ledig blev jag sugen på att baka som vanligt:) vi hade en almondy tårta i frysen som jag ville använda mig av så jag använde den som botten :) jag valde att göra två olika smaker en söt panacotta och en syrlig hallonmousse ! Receptet på moussen är den jag har lagt upp här tidigare, jag bytte bara ut blåbären mot hallon ! Receptet på italiensk maräng är oxå samma så det finns i inlägget med blåbärs mousse!
Jag valde att först göra hallonmoussen och sen ställa in tårtan i frysen i en timme så att moussen stelnade lite sen gjorde jag pannacottan och hällde ovanpå hallonmoussen och ställde in tårtan i frysen igen till dagen efter ! Då dekorerade jag den med italiensk maräng och sen fick det bli jordgubbar i mitten för det fanns inga fina hallon i affären ! Almondy tårtan innehöll jordnötter,choklad och kola blev gott ihop. Jag skar bort lite från kanterna på almondy tårtan och la den i en tårtring med plastband runt om , men man kan även använda sig av en form med avtagbar kant !
5dl grädde
1tsk vaniljsocker
100gram vit choklad
3st gelatinblad
Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten . Hacka den vita chokladen i små bitar . Koka upp grädden och vaniljsockret.När det kokar ta då bort kastrullen från plattan och rör i chokladen . När chokladen har smält helt så krama ur gelatinbladen och lägg i dem .
1tsk vaniljsocker
100gram vit choklad
3st gelatinblad
Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten . Hacka den vita chokladen i små bitar . Koka upp grädden och vaniljsockret.När det kokar ta då bort kastrullen från plattan och rör i chokladen . När chokladen har smält helt så krama ur gelatinbladen och lägg i dem .
5 gelatinblad
250gram hallon
3äggulor
1dl florsocker
2dl gräddfil
3dl vispgrädde (40%)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Om du använder frysta bär så tänk på att dem måste vara rumstempererade. Mixa hallonen till en jämn puré. Vispa sen äggulor och florsocker till en vit smet och vänd sen ner blåbären. Krama sen ur gelatinbladen och värm försiktigt i en kastrull eller i micron , men tänk på att gelatinet inte får bli för varmt för då förstör du gelatinet. Men det ska vara varmt men inte koka ! Rör sen i gelatinet i äggsmeten. Vänd sen ner gräddfilen och tillsist den lösvispade grädden. Häll sen moussen ovanpå din botten , jag valde att göra detta i en tårtring men det går lika bra i en vanlig sockerkaks ring med avtagbara kanter. Jag ställde in tårtan i frysen och tog sen upp tårtan dagen efter.
Lycka till
panduro ♥
Lördags jobb ♥
hej ♥
Passionscurd med italienskmaräng
Mördeg :
100g socker
200g smör
300g mjöl
1 ägg
Blanda alla ingredienserna till en deg men tänk på att inte arbeta den för mycket! Ställ sen in den i kylen i en timme och kavla sen ut och klä in formarna! Vill du så kan du självklart göra en stor paj.
Lime- och passionscurd2 st lime (zest av den ena samt saft från båda)
3 st p passionsfrukter
25 g smör
0.75 dl strösocker
1 st äggula
1 st ägg
3 st p passionsfrukter
25 g smör
0.75 dl strösocker
1 st äggula
1 st ägg
Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden. Riv zesten från limen och pressa ur saften, skrapa ut innehållet från passions frukterna.Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest.Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna.
Det är en smaksak om man vill behålla kärnorna , vi valde att göra det för jag tycker att det är både snyggt och gott !
Italienskmaräng :
210 gram socker
40 gram vatten
125 gram äggvita
Vispa upp äggvitan , koka upp socker och vatten till 121 grader och häll i sockerblandningen i äggvitan , tänk på att det även här ska vara en tunn stråle och försiktigt under vispning. Vispa sen tills marängen har svalnat och bränn sen marängen lite. En italiensk maräng är en mjuk maräng !
Spritsa sen valfritt mönster ! Vi valde att göra som blommor denna gången. Då spritsar man dropp format i två lager runt om och sen en rund kula i mitten.
Gräddbullar !
Idag försökte jag och hjärtat oss på att göra gräddbullar ! Vi var hemma hos mamma så vi hade inga spritspåsar eller tyllar med oss så dem blev inte så snygga men vääääääldigt goda iallafall :)det finns många olika recept svåra och lätta och detta är ett enkelt recept som alla kan göra ! Detta receptet hittade jag när jag googlade och det var svårt å välja för de fanns många recept, men detta tyckte jag var bra !
Ingredienser
4 1/2 dl Strösocker
3/4 dl Florsocker
1 Äggvita
1 1/2 dl Vatten, kallt
1 1/2 msk Gelatinpulver
1 1/2 dl Vatten, kokhett
Garnering:
400 g Blockchoklad, Ljus
2-3 msk matolja
20 Smörgås-Rån
Gör så här:
- Blanda strösockret, florsockret, äggvitan och det kalla vattnet i en skål.
- Rör i gelatinpulvret i det heta vattnet. Tillsätt detta till sockerblandingen.
- Vispa alltsammans med elvisp i ca 30 minuter till en pösig smet. Vispa med ganska hög hastighet.
Medan smeten vispas så kan man förbereda rånen. Använd ett glas eller en utstickare. När smeten är klar så spritsa gräddbullarna och ställ in dem i frysen i en timme. Smält chokladen under tiden och doppa dem sen i chokladen och strö på kokos eller något annat gott ! Eller behåll dem som dem är. Jag rekommenderar som sagt spritspåsar och en stor slät tyll !
Lycka till <3