skogsbärsmousse & bägare med choklad & kokos
shopping :)
Kakor täckta med sugarpaste <3
1 ägg
Chokladbollar
Ny bakelse ! <3
Nu är det höst och säsongen för jordgubbar och liknande är över. Då försvinner en del av det bort från vårt sortiment och då finns det plats för nya saker ! Och det är ju verkligen super roligt ! Som min kollega sa till mig i veckan ,
- Emma har du tänkt på en sak ?
-nä vadå ?
-när man får en ny idé så kommer det bara fler och fler :)!
Denna veckan har vi tagit fram en ny bakelse. Den innehåller browniebotten,chokladmousse och kokosmousse. Vi dekorerade bakelsen med en chokladspiral och en mini kokosnöt ! Visst är dem söta dem små kokosnötterna? Vi tyckte att dem passade perfekt till denna bakelsen. Man kan faktiskt äta hela även skalet ! Vi blev väldigt nöjda med både smak och utseende . Hoppas även våra kunder gillar dem :)
<3
Höst på HOLLANDIA :)
För er som inte vet så jobbar jag som konditor på konditori HOLLANDIA i Malmö. Får ni vägarna förbi så tycker jag att ni ska fika hos oss :)
Som tradition på hösten så gör vi choklad kastanjer. Det är en kula som är en chokladpralin fylld med chokladtryffel, vi klär sen in kulan i grön marsipan, och till sist spritsar vi kristyr taggar !
Vad tycks :)?
Ny detalj i vårt rosa kök :)
Yes vi har fixat en ny detalj i vårt rosa kök å vi är super nöjda :) jag köpte denna på granit i Malmö . Den fanns tyvärr bara i svart men som tur är så är min underbara sambo grym på att måla, så den blev rosa såklart :)!
Vi har valt att använda den som mat lista , sen kan man ju även skriva något gulligt om man vill :)
Blåbärsmousse med kladdkaksbotten och italiensk maräng !
Börja med att göra botten. Låt den sen svalna innan du fortsätter med moussen.
150 gram mörk choklad
100 gram smör
2,5dl socker
1,5msk vaniljsocker
2ägg
1,5dl mjöl
1krm salt
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull , hacka chokladen och tillsätt i de smälta smöret. Rör om tills chokladen har smält och det har blivit en jämn smet. Häll sen i socker , vaniljsocker och salt. Tillsätt sen ett ägg i taget och till sist vänder du i mjölet.
Tänk på att inte vispa utan bara vända i mjölet eftersom vi vill att kakan ska bli kladdig och inte luftig. Baka i cirka 25-30 minuter .
Mousse :
5 gelatinblad
250gram blåbär
3äggulor
1dl florsocker
2dl gräddfil
3dl vispgrädde (40%)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Om du använder frysta bär så tänk på att dem måste vara rumstempererade. Mixa blåbären till en jämn puré. Vispa sen äggulor och florsocker till en vit smet och vänd sen ner blåbären. Krama sen ur gelatinbladen och värm försiktigt i en kastrull eller i micron , men tänk på att gelatinet inte får bli för varmt för då förstör du gelatinet. Men det ska vara varmt men inte koka ! Rör sen i gelatinet i äggsmeten. Vänd sen ner gräddfilen och tillsist den lösvispade grädden. Häll sen moussen ovanpå din botten , jag valde att göra detta i en tårtring men det går lika bra i en vanlig sockerkaks ring med avtagbara kanter. Jag ställde in tårtan i frysen och tog sen upp tårtan dagen efter.
Jag valde att dekorera med italiensk maräng,bär och rosa siden band.
Italienskmaräng :
210 gram socker
40 gram vatten
125 gram äggvita
Vispa upp äggvitan , koka upp socker och vatten till 121 grader och häll i sockerblandningen i äggvitan , tänk på att det även här ska vara en tunn stråle och försiktigt under vispning. Vispa sen tills marängen har svalnat och bränn sen marängen lite. En italiensk maräng är en mjuk maräng !
För att dölja kanten av botten, valde jag att använda mig av ett rosa siden band.
Lycka till
Kladdkaka med svenska bär och marshmallows !
I lördags åkte jag och therese till pappa för att träffa min storebror och hans tjej ! Väldigt mysigt <3 det blev säsongens sista grillning oxå ! Till efterrätt hade jag och therese bakat kladdkaka dekorerad med färska svenska bär och marshmallows , mums :)
150 gram mörk choklad
100 gram smör
2,5dl socker
1,5msk vaniljsocker
2ägg
1,5dl mjöl
1krm salt
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull , hacka chokladen och tillsätt i de smälta smöret. Rör om tills chokladen har smält och det har blivit en jämn smet. Häll sen i socker , vaniljsocker och salt. Tillsätt sen ett ägg i taget och till sist vänder du i mjölet.
Tänk på att inte vispa utan bara vända i mjölet eftersom vi vill att kakan ska bli kladdig och inte luftig. Baka i cirka 25-30 minuter .
Låt kakan svalna innan du dekorerar med valfria bär . Servera med glass eller grädde !
Vi även gjort egna marshmallows som vi dekorerade med. Jag rekommenderar att man gör dessa dagen innan eftersom dem behöver tid att stelna.
Receptet kommer från en underbar bok av Daniel Roos - desserter med stil.
4 gelatinblad
6äggvitor
2tsk strösocker
1msk glykos
1,5dl socker
0,5dl vatten
Maizena
Börja med att lägga gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa äggvitan och den första delen socker i maskin. Koka vatten socker och glykos till 128 grader. Ta av kastrullen från plattan och, krama ur gelatinbladen och lägg i dem och rör om. Häll sen i socker blandningen samtidigt som äggvitan och sockret vispas. Tänk på att hälla försiktigt och med en sån tunn stråle som möjligt. Vispa sen smeten tills den är ljummen. Spritsa helst på gummimatta men det går även bra med vanligt bakplåtspapper. Pudra till sist marshmallowsen med lite maizena. Vi valde att färga hälften av smeten med lite färg !
<3
Havrekakor
Förra veckan när vi var hemma hos mamma så blev mamma och Lars sugna på något till kaffet ! Jag var ganska trött men tackar inte nej till att baka såklart :) valde att göra havrekakor , snabbt och gott !
75gram smör
1dl socker
1dl havregryn
1,5dl vetemjöl
1,5msk mjölk
1,5msk ljus sirap
0,25 tsk bakpulver
Smält smöret i en kastrull , häll sen i övriga ingredienser till en slät smet . Klicka ut smeten på bakplåtspapper , med ganska stort mellanrum så att kakorna inte växer i varandra när dem bakas . Baka på 200 grader i cirka 7 minuter eller till kakorna har fått ljusbrun färg !
<3